Jomfrubryg på Mechbrew 100

Torsdag aften den 22. juni 2006 var en historisk dag for den lille ølgruppe under Ulstrup Whisky- og Øllaug. Det var nemlig dagen hvor Gudenaadalens Bryghus fik udvidet kapaciteten til 100 liter dejlig håndbrygget øl.

Ganske blandede følelser var til stede denne dag, hvor næsten alle håndbryggere deltog. Virkede den nu...? Bliver det nu ikke for dyrt at bruge...? Er det nu stadig håndbryg...? Kan man godt drikke 100 liter øl...?

Da aftenen var omme, var én ting i hvert fald sikkert. Mechbrew 100 bestod sin ilddåb. Denne dejlige maskine, som er sponseret af Brian Pedersen Mechpro, levede op til alles forventninger, og ud af varmt vand og lidt korn strømmede 50 liter dejlig sort, iltet urt - direkte ned i gæringstanken, hvor gæren blev tilsat med det samme. Gæringen viste sig at være rigtig godt igang allerede næste morgen.

Et rigtigt stort Tillykke.


Første hold på banen er Vagn og Torben. Der fyldes vand på først til en gang skoldning af anlægget, og siden til brygningen.

Hans Henrik havde købt ind til denne specialaften.

Indkøbet var til 45 liter øl. Mechbrew 100 fungerer bedst ved en minimum brygmængde på 55 liter. Husk det når du brygger næste gang.

De første "gamle" bryggere møder op - skeptiske?

Mæskningen er igang. Temperaturen holdes konstant i tanken, dels ved varmestyring, men i særdeleshed også ved cirkulation.

Dagens opskrift. Brygmestrene er Hans Henrik og Benny.

Efter et stykke tid tager fontænen farve, som det mørke øl det skal blive til.

Et godt håndtag har vi fået. Joh.. man må stadig godt røre i gryden. Det er faktisk nødvendigt.

Hovedsponsoren (th) får sig en snak med brygmesteren.

Ja det er sgu smart..

Enkel temperaturregulering.

Det går jo som en leg.

Erling er nu en glad brygger. Bliver der mon allerede tænkt på juleøl her?

Timingen skal lige være på plads mellem de to brygmestre

Brygmesteren meddeler at mæskningen er ved at være forbi.

Masken trækkes op så den kan dryppe af.

Temperaturen på urten kan nu hæves til kogepunktet. Der kan nu spages til med varmt vand, for at få det sidste sukker fra kornet.

Sådan Per!

Vi brugte humlesokker til denne gang, da vi ikke havde kogende vand klar til at spage til. Man kan nok klare sig med sien, hvis den ikke var i brug.

Mechpro 100 summer som en drøm.

Med køleaggregatet er vi i stand til at recirkulere øllet i tanken, indtil det er nede på gæringstemperatur - uden synderlig risiko for fejlgæring.

Øllet er ved nedkøling også blevet iltet - hvilket var et problem før. Gærballonen kan fyldes og gæren kan tilsættes med det samme. Færdig!