Konkurrenceregler for Ølkåring og Brygmester kåring

Der konkurreres under to konkurrenceformer. Formålet med de to konkurrencer er vidt forskelligt. Det er vigtigt at alle bryggere kan få lov at præsentere deres øl i et kompetent forum, og i en atmosfære der virker motiverende for eventuelt nye bryggere.

De to konkurrenceformer og deres formål er beskrevet herunder. Konkurrencerne afholdes i forbindelse med den årlige vinterfest i lauget.

A) Fri konkurrence (årligt fra oktober 2006)

Formålet med denne konkurrence er at inspirere nye bryggere til at præsentere deres bedste øl for et større forum, samt at styrke erfarne bryggere i at gå nye veje for at udvikle helt nye og speceielle øltyper.

År Godkendte bryggere Afviste bryggere
2006  Ernst Klausen, Vagn Lang, Torben Markussen, Benny Kristiansen, Erling Knudsen og Brian Pedersen Ingen
2007  Kenneth Klausen og Per Holm Ingen
2008 Ronnie Terkildsen, Tom Gregersen og Bjarne Zimmer Ingen
2009 Kim Frandsen, Anders Pedersen og Michael Moesgaard Ingen
2010 Ingen nye bryggere stillede op -
2011 Palle Drotten Ingen
2012 Ingen nye bryggere stillede op -

Man kan deltage som enkelt brygger, eller som deltager på et eller flere hold. Der er ingen grænse for antallet af forskellige øl man kan deltage med. Konkurrenceformen er simpel og ledes af ceremonimesteren.

  1. Tilmelding til konkurrencen er senest én uge før vinterfesten.

  2. Der medbringes ca. 7-8 liter øl (konkurrencedeltageren står selv for udgiften til øllet)

  3. Efter tur vurderes de deltagende drikke

  4. Bryggeren præsenterer kort øllet

  5. Der hældes 10cl øl op til hvert laugsmedlem (dommer)

  6. Efter smagning godkendes (tommelfinger op) eller forkastes (tommelfinger ned) øllet.

  7. Hvis sammentælling viser at mindst 50% har tommelfingeren op, er bryggeren/bryggerne godkendt som brygmester/brygmestre i Ulstrup Whisky- og Øllaug.

  8. Hvis øllet ikke bliver godkendt, må bryggeren vente et år på at gøre det om.

 

B) Bunden opgave (afholdtes første gang ved vinterfesten 2007)

Formålet med denne konkurrence er at studere og værne om karakteristika ved klassiske øltyper, klassiske bryggemetoder, eller eventuelle bindinger til ingredienser. Opgaven defineres suverænt af håndbryggergruppen. Opgaven fastlægges, således den senest kan stilles ét år før konkurrencen (altså typisk ved den foregående vinterfest). Man kan kun deltage i denne kategori efter at være godkendt brygmester i den frie konkurrence (senest samme aften).

År Opgave stillet Vinder
2007  Der skal brygges en porter Torben Markussen
2008  Der skal brygges et julebryg.

I må selv bestemme, hvilken gær i bruger, altså om det er en under- eller overgær, samt type.

Farven bestemmer i selv, men den skal smage af "julens glæde" og indeholde en alkoholprocent over 5,5%

Men nu til det svære.....

Øllet skal  indeholde mindst én "jule ingrediens", der skal være fremtrædene i øllet. Det kunne f.eks. være:

Koriander, lakridsrod, appelsiner, dadler, figner, stjerneanis, kanel, honning eller kandis.

Ernst Klausen
2009 Der skal brygges en Brown Ale

Der skal brygges en af tre typer der findes i Beercalc (Engelsk Brown Ale, Amerikansk Brown Ale eller Belgisk Brown Ale). Disse bliver trykt på bagsiden af smagspanelets vurderingsskema.

Brian Pihl Pedersen
2010 Der skal brygges en Undergæret Øl

I mangel af deltagere der kunne få den undergærede øl til at lykkes (Beerking og Ølmagnatens) var også ale typer inviteret til at deltage.

Hans Henrik Løgkjær

(med en Brown Ale)

2011 Der skal brygges en mørk Hvede Bjarne Zimmer
2012 Konkurrencen er en "Bock" Bjarne Zimmer
2013 Der skal brygges en stærk øl  

Man kan deltage som enkelt brygger, eller på et hold. Der kan deltages med én øl. Selve konkurrencen er en blindsmagning hvor smagspanelet (alle i lauget) laver en pointbedømmelse i rangorden. Dette danner så grundlag for 1., 2. og tredjepræmie. Konkurrencen ledes af ceremonimesteren.

  1. Tilmelding til konkurrencen er senest én uge før vinterfesten.

  2. Der medbringes ca. 7-8 liter øl (konkurrencedeltageren står selv for udgiften til øllet) - øllet kan være tappet i emballage af eget valg. Umiddelbart før smagningen, tappes øllet på kander, så anonymiteten bevares.

  3. Konkurrenceøllene nummereres af en eller flere betroede personer.

  4. Der trækkes lod om smagsrækkefølgen.

  5. Efter tur vurderes de deltagende drikke ved brug af et udleveret bedømmelsesskema (Ølsmagningsskema)

  6. Der er ingen præsentation af øllet

  7. Der hældes 10cl øl op til hvert laugsmedlem (dommer)

  8. Bedømmelsen foretages på bedømmelsesskema.

  9. Når alle deltagerøl er smagt, uddeles og indsamles stemmeseddel (hemmelig afstemning). Point sammentælles.

  10. Rangliste udarbejdes og de 3 bedste bryggere offentliggøres.

  11. Der uddeles vandrepokal til vinderbryggeren.

 

Tilbage til toppen af denne side

Copyright © 2006 Gudenaadalens Bryghus