Besøg i Duelund Bryglade

Dette besøg på Duelund Bryglade (www.duelundbryglade.com) var kun for os bryggere. Vi ville have mulighed for at komme med dybdeborende spørgsmål og internt diskute den bryggeteknik, vi skulle præcenteres for. Og hvilken aften vi fik...

Vel ankommen på den smukke gård, der ligger i udkanten af Kjellerup, blev vi straks budt velkommen af, bryggeren, Poul Højlund.

Et glas skummende øl blev hurtig skænket, og så var banen kridtet op til en lærerig aften.

Jeg tror egentlig at Poul Højlund og fruen af huset, havde glædet sig lige så meget til vores besøg som vi havde, for deres bryggeri var faktisk kun få uger gammelt og fortælletrangen hos Poul var stor.

Den del af gården, hvor bryggeriet stod, havde gennemgået en stor restaurering med nye gulve og lofter. Og resultatet var et prægtigt bryggeri, som de begge viste stolte frem.

Man skal lede længe efter et bryggeri som deres, hvor der var kælet for detaljerne lige til det mindste. Poul fortale os om teknikken, lige fra vandopvarmning, hvor træ fra deres egen skov spillede en stor rolle, til gærtanke og lager. Undervejs stillede vi masser af spørgsmål og disse blev besvaret promte. Jo Poul kan sit håndværk.

Efter rundvisningen blev det atter tid til at smage på varerne. Vel bænket ved bryggeriets samlingssted, et nyt plankebord, hvor et over 200 år gammel træ fra Silkeborgskovene havde leveret råvarerne, smagte vi på de 4 øltyper der pt. brygges på Duelund. Og hvilke øl... Ja, her var bestemt også kælet for detaljerne. Smagen, duften og farvespektret stod i forhold til hinanden som man kun sjældent ser. Hvilke prægtige øl. Og mens ølsmag og skum blev diskuteret, fortsatte Poul med at fortælle om deres indfaldsvinket til bryggerfaget. Jo, her var et par som havde lagt krop og sjæl i et af landets bedste bryggerier. Og ingen må være i tvivl om, at hvis de formår at fortsætte i samme ånd, som de har startet, så vil de nå rigtig langt.

Held og Lykke fremover til jer begge.

En fremragende aften, Kun synd for os der chauffører...

Ernst


 

Vi ankom 8 mand høj og blev venligt modtaget af Poul Højlund.

Spændende indgang. Det var søreme fine forhold både inde og ude.

Der var masser af flot inventar indkøbt i det lille bryggeri. Det meste var blankpoleret. Kendetegnende for et bryggeri i topklasse.

Vi startede med et experiment - lige efter vores hovede. Det tydede godt. Der var tips og staldfiduser i luften.

Anna, bryggeriets værtinde. Det er hende der skal få forretningen til at løbe rundt. Der blev dog ikke sparet på smagsprøverne.

Efter historierne om tilblivelsen af det lille bryggeri, startede rundvisningen. Der var grundig nærsyn af al hardware. Styringen er i Pouls ho´de.

Ja Brian. Den har vi ønsket os længe.

Maltlageret

...direkte import fra Belgien

Mæskningen startes med at varme vand fra varmebeholder. Kølevand bruges i varmeveksleren til at opvarme vandet til næste portion.

Det her er vist boileren

Der udveksles ideer mellem eksperter.

Alle detaljer blev vendt og drejet.

Øllet gærer under tryk. På manilla mærket her er FG noteret. Øllet i Duelund bryglade er færdigt når FG er stabil i 2 uger.

På bagsiden bliver den så labeled.

Køleaggregat til nedkølning af øllet.

Brian kunne med sin store ekspertise indenfor mælkeudstyr godt vække bryggerens interesse.

Efter rundvisningen gik det over stok og sten med gæt på ingredienser og staldtips om fremgangsmåder fra "Den Gode", via "Den Onde" til "Den Grusomme"